Najlepsze ostrrre żeberka

Czasami zdarza się tak, że jedna potrawa potrafi nagle przebić wszystkie inne, które do tej pory znałeś. Jadłeś coś wiele razy, a mimo to podane w inny sposób przewraca Twoje kubki smakowe do góry nogami. Tak czułam się, kiedy po raz pierwszy poczułam w ustach  kęs tych pikantnych żeberek. Od tamtej pory mogłabym jeść je na każdy obiad i kolację. Jestem jednak wyrozumiała dla własnego przełyku, więc staram się nie fundować mu ognistych przeżyć zbyt często. Mam nadzieję, że przepis, który przygotowałam dla Was dzisiaj, zagości na stałe w Waszych jadłospisach i będziecie palce lizać z radością, jak ja!

DSC_0852.JPG

Składniki na 3 porcje:

Żeberka:

1 kg żeberek wieprzowych

1 łyżeczka sambal oelek (jeśli jesteś wrażliwy na ostre, zmniejsz dawkę do 1/2 lub 1/4 łyżeczki)

3/4 szklanki miodu

2 limonki (dokładnie umytą skórkę zetrzyj, a sok wyciśnij)

1 łyżeczka sosu Workestershire

1 łyżeczka soli

DSC_0844.JPG

Wykonanie:

Na początku w misce wymieszaj dokładnie sambal oelek, miód, sok i skórkę z limonek, sos Workestershire oraz sól. Żeberka opłucz i pokrój na kawałki zawierające jedną lub dwie kości, gdyż tak najwygodniej później się je je. Przygotowane w ten mięso sposób włóż do naczynia żaroodpornego, polej marynatą i obtocz w niej każdy kawałek, żeby aromat dokładnie wsiąkł w poszczególne żeberko. Pozostaw potrawę na noc w lodówce . Następnego dnia przed pieczeniem obtocz żeberka ponownie w sosie. Włącz termoobieg i rozgrzej piekarnik do 180°C. Piecz przez 1-1,5 godziny, żeby mięso stało się kruche, a sos skarmelizował się i zgęstniał. Podawaj z ryżem, frytkami albo pieczonymi ziemniakami!

DSC_0871

Smacznego!

DSC_0842

Jeśli spodobało Ci się, to co piszę zapraszam na Instagram oraz na Fanpage Clanestiny.

DSC_0861

 

Reklamy

2 thoughts on “Najlepsze ostrrre żeberka

  1. Widziałam zdjęcie tego dania na instagramie, po prostu dostaję ślinotoku, mało jem mięsa, ale czasami coś tam zjem, a to wygląda genialnie. Może zaskoczę moją rodzinkę i przygotuję coś takiego kiedyś na obiad. Lubię ostre rzeczy 😉

    Miłego :*

    Lubię to

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s